Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Intimna higijenaOdržavanje zdravlja intimnog područja žene nije samo higijenski postupak, već je i neophodna zaštita najnežnijeg područja od raznih infekcija koje su danas ne tako retke pojave. Naime, iako se puno više pažnje posvećuje negi drugih delova tela nego intimnoj regiji, trebalo bi naglasiti da je ovaj deo tela najosetljiviji i najneophodiji za negu i pravilnu zaštitu. Letnji periodi, ciklus, ili sportske aktivnosti su periodi kada pravilna intimna nega treba da bude dodatno pojačana. Budite obazrivi i čuvajte svoje zdravlje intimne regije na pravilan način.

Recite NE proizvodima kao što su:

NeSREDSTVA ZA INTIMNU HIGIJENU – su uglavnom dobri marketinški trikovi za proizvođače raznih proizvoda za negu intimne regije. S druge strane to je nešto čime možete poremetiti prirodnu floru ove regije i da tim postupkom bakterijama obezbedite idealne uslove za opstanak i razvoj. Tada dolazi do infekcije koja dalje može doprineti i stvaranju neke ozbiljnije bolesti. Svaki dobar ginekolog koji nije zastupnik neke farmaceutske ili kozmetičke kuće će vas posavetovati da je voda ili čaj najbolje sredstvo za održavanje pravilne intimne higijene.
DNEVNI ULOŠCI – su dobar potez ali samo za prizvođače kojima donose novac. Njih svakako izbacite iz upotrebe jer su najpogodniji za stvarenje raznih bakterijskih infekcija. Koristite ih samo kada je to neophodno, pred ciklus ili posle ciklusa i menjajte ih na svaka 2 sata.
TAMPONI – takođe jedan od uzročnika ne samo infekcija koje se teško leče, već i u velikom broju slučajeva, uzročnik komplikovanijih oboljenja intimnog dela. Njihovu upotrebu smanjite i kada ste prinuđeni da ih upotrebljavate, menjajte ih na svaka 2 sata.

Pravilna nega:

Pravilna intimna negaHIGIJENA – Dakle higijenu održavajte samo vodom bez sapuna, gelova ili bilo kojih drugih hemijskih proizvoda. Ako želite ponekad koristite čaj od kamilice, žalfije ili kantariona. Umesto peškira koristite papirne ubruse, a nakon nužde brišite se pokretima od intimnog dela ka anusu a nikako u suprotnom pravcu, da ne bi došlo do prenošenja nepoželjnih mikroorganizama sa anusa na intimni deo.
DONJE RUBLJE – Potrudite se da donje rublje bude komotno, ne previše usko i obavezno od prirodnog materijala kao što je pamuk. Sintetičke materijale kao i često upotrebljavane tange izbacite iz upotrebe ukoliko želite da održite intimnu regiju zdravom. Takođe izbegavajte upotrebu jakih deterdženata i omekšivača na donjem rublju. Pored donjeg rublja, bitno je naglasiti da i higijenski ulošci moraju biti od prirodnih a nikako sintetičkih materijala.
GINEKOLOG – Potrudite se da vaše posete ginekologu bude redovne, jer će vam to biti i preventiva i sprečavanje razvoja nekog težeg oboljenja. Kako ne želite da zanemarite posete vašem zubaru, tako pažnju posvetite i odlasku ginekologu jer je to najsigurniji način da održite i svoje reproduktivno zdravlje na najvišem nivou.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply