Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Kosa nekada davnoDanas, kada nam je sve dostupno i na raspolaganju od proizvoda za negu kose, nekad je i to nedovoljno da bi nam kosa izgledala lepo. Ako pored velike ponude i palete milionskih proizvoda ne možete da zadovoljite vašu kosu, kako bi to uradili da ste rođeni na primer u doba renesanse?
Pitate li se nekad, kako su izgledale kose žena koje su živele nekada davno? Jer, i one su imale potrebu kao i mi da budu lepe i negovane. Čime su prale, farbale i sušile kosu kada još nisu postojali šamponi, farbe i fenovi za kosu?

Kako je izgledala nega kose u to doba?

Kosa nekada davnoU ranom srednjem veku, žene su imale jako dugačku kosu koja je najčešće bila dugačka do kolena a ponekad i ispod. Pravile su frizuru tako što su imale dve duge pletenice sa strane ili su ih vezivale u punđu. Ženska kosa se u to doba smatrala izuzetno ženstvenom, pa čak i da je ona svojina muža.
Kroz istorijske epohe se iznova zabranjivalo i ponovo dozvoljavalo pokazivanje ženske kose, dok je vladao stil da i muškarci nose duge kovrdžave kose, odnosno raskošne perike koje su bile simbol moći i statusa.

Kosa nekada davnoŽene u srednjem veku kose su negovale raznim biljkama, koje se i danas koriste u narodnoj medicini: ruzmarin, kopriva, orah, menta, tamjan. Nisu je prale često koliko to danas čine žene, ali im je kosa bila neuporedivo zdravija od današnje. Farbe koje su koristile da posvetle ili potamne boju kose, nisu bile hemijske jer tada nisu ni postojale, nego su to bile mešavine raznih biljaka koje su stajale na kosi po nekoliko dana. Osim što su tadašnje biljne farbe efektno bojile kosu, njihova mešavina je imala izrazito antibakteriološka, antienzimska i vezivna dejstva. Žene su istovremeno farbajući se i negovale svoju kosu.

Prolazeći i menjajući se kroz vekove, žene su zadržale potrebu da imaju lepu i negovanu kosu. Zato, drage dame, ne prekidajte tu tradiciju, brinite o svojoj kosi. Možda za nekoliko stotina godina, neko poželi da napiše članak o ženama iz ovog doba. Vi sada pravite istoriju.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

5 Responses to “Kosa – nekada davno”

 1. ana says:

  Jao, divan članak! 🙂 Ja sam čitala inače da su tad žene prale kosu na dve-tri nedelje ili jednom mesečno. Nisu stavljale nikakve regeneratore i maske kao mi, prale su je samo sapunom. Je l to istina? 🙂 A to su radile i naše bake. Zanima me da li su bar stavljale neke prirodne maske. Doduše, verovatno zavisi od osobe do osobe, nisu ni one bile sve pod kalup! 🙂
  Ali onda nije bilo ovog zagađenog vazduha, zagađene planete, živelo se zdravije, mogle su i da ne peru uopšte!
  A kosa im je bila prelepa…

  • UvekLepa.com says:

   Hvala 🙂 Da odgovorimo na pitanje, da prale su i sapunom domaćim, a dok nije bilo sapuna prlae su kosu sa pepelom. Maske su im bile jedino domaći pripravci od biljaka, čak su i svinjsku mast koristile kao masku i lek protiv peruti i gubitka kose. 🙂

  • danijela says:

   moja baka je prala kosu sapunom od svinjske masti.. i ispirala vodom u kojoj je kuvan pepeo.. to su radile i sve njene sestre… imale su divnu kosu 🙂

 2. Ana says:

  A jel može sledeći tekst da bude o homemade maskama za kosu? 🙂

 3. zmajolina says:

  Danas postoji glupost i hemija, a nekad je postojalo znanje i priroda.


Leave a Reply