Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

SamponiTržište je preplavljeno različitim vrstama šampona. Reklame vam obećavaju sjajnu, bujnu kosu ili oporavak kose već posle prve upotrebe. Manekenka na reklami prolazi prstima kroz svoju divnu svilenkastu kosu i vi kao omađijani žurite u radnju da isprobate proizvod koji ste upravo videli na reklami. Svi dobro znamo šta najčešće sledi nakon upotrebe istog – razočarenje. Mi vam dajemo smernice kako da odaberete pravi šampon za vašu kosu. Ključ je u sastojcima.

Odaberite pravi šampon

Samponiranje

 • Šamponi za decu: zaboravite na slatke šampone u primamljivim ambalažama. To je poslednje što bi trebalo da utiče na odabir šampona za vaše dete. Umesto toga, obratite pažnju na sastav, ovaj šampon bi trebalo da je oslobođen veštačkih boja i mirisa.
 • Šampon protiv peruti: ovi šamponi sadrže tri ključna sastojka koja se rotiraju – salicilna kiselina (protiv perutanja kože), selen sulfid (ublažavajući efekat) i treći cink – zinc pyrithione (antiinflamatorno dejstvo). Ovaj trio sastojaka je najdelotvorniji jer deluje kompleksno i mala je verovatnoća da gljivice postanu rezistentne na njih.
 • Farbana kosa: Ako farbate vašu kosu, zaista bi trebalo da razmotrite mogućnost kupovine šampona koji je specijalno dizajniran za obojenu kosu. Ovi šamponi su napravljeni da budu nežni prema vašoj kosi i sadrže sastojke za očuvanje boje.

Sastojci šampona i njihovo dejstvo na kosu:

Zena naucnikVoda – Svaki šampon je na bazi vode, voda čini čak do 80 procenata proizvoda. Surfaktant tj. sredstvo za čišćenje – vezuje nečistoće i uklanja prljavštinu iz kose. Šamponi najčešće sadrže nekoliko surfaktanata kao što su sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate ili ammonium laureth sulfate. Cocamide ili cocamidopropyl betaine stvaraju bogatu penu. Potrošači veruju da su šamponi koji stvaraju bogatu penu delotvorniji. Acidični sastojci – sodium citrate ili citric acid održavaju ph šampona, blago kisela ph sredina čini površinu kose glatkom i ravnom. Silikoni (dimethicone ili bilo koji sastojak koji završava na -one) su polimeri koji kosu oblažu laganim tankim slojem, kako bi kosi dali mekoću i sjaj. Polyquaternium u formuli šampona deluje tako što omekšava kosu, uklanja statički elektricitet i deluje kao blagi regenerator. Panthenol i ulja, koji hidriraju i zadržavaju vlagu unutar vlasi, takođe deluju regenerativno i umirujuće na kožu glave. Midazolidinyl urea, iodopropynyl, isothiazolinone i sodium benzoate su konzervansi: budući da je većina sastojaka organskog porekla oni deluju antibakterijski. Ako želite šampon koji će povećati volumen vaše kose, u sastavu ovog šampona bi trebalo da se nalaze allantoin, glycerine ili guar hydroxypropyltrimonium chloride, dok su glavni sastojci šampona protiv peruti zinc pyrithione ili salicylic acid. Svi ostali sastojci na deklaraciji proizvoda – biljni i voćni ekstrakti, proteini kašmira itd – najčešće svojim prisustvom daju boju, miris ili utiču na teksturu šampona.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

2 Responses to “Odabir šampona, sastav šampona”

 1. Ana says:

  Najveći problem je što se jedan isti šampon pravi posebno za zapadno, a posebno za naše tržište, treba biti na oprezu i u tom smislu.

  • Helena says:

   Dobar dan. Imam problem moje vrhove kose i ostecene… Mozes li mi objasniti kako da uradim… Zelim da porastem dugu kosu… Lijep pozz..


Leave a Reply