Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Svi smo se mnogo puta susreli sa izrekom „U zdravom telu, zdrav duh“. I da, to je tačno, to će nam potvrditi svaki spotista ili doktor, međutim, psiholozi ne priznaju ovu tezu, već ističu to, da je „U zdravom duhu i zdravo telo“…. Njihovo obrazloženje za ovu tezu je to, da psihičko stanje jedne osobe utiče na njeno fizičko stanje. Sve što se događa u našem psihičkom sklopu, odražava se na naše fizičko zdravlje. KAKO? Tako što psiha upravlja nama, usled stresa, krize ili traume, naše telo se menja, kako preko naših unutrašnjih organa, tako i preko kože. Koža kao naš najveći organ, jeste odraz našeg zdravlja, pa smo svi čuli i za razna kožna oboljenja, kao npr. psorijaza, čiji koren uparavo i jeste psihičke prirode.

Zdrava koža lica

Zdrava koža lica

Zasto sve ovo? Zato ako želimo da budemo lepi, moramo biti zdravi. A ako želimo da budemo zdravi, moramo da vodimo računa o našem psihičkom zdravlju koje i jeste najvažniji faktor naše lepote!

Mali savet za postizanje psihičke ravnoteže i za njeno očuvanje:

Svesti nerviranje i stres na najmanji nivo, i to tako što ćemo vežbati sami sa sobom kako da filtriramo spoljašnje događaje, bez unutrašnje tenzije pri prihvatanju teške realnosti koja po nas predstavlja u nekom trenutku potencijalnu opasnost. Istina je ta, da stres koliko god se trudili NE MOŽEMO izbeći, neke životne događaje koji su stresni po nas, kao što su bolest i smrt nama bliskih ljudi, jesu sastavni deo života svakog od nas. Ali zato možemo intervenisati u drugim životnim situacijama, koje prizilaze iz konflikata sa drugim ljudima.

Zdravlje relaksacija

Zdravlje relaksacija

Loši i teški međuljudski odnosi su najveći izvor naših frustracija i neurotičnih stanja. Neki ljudi reaguju burno i afektivno u teškim situacijama, i tim načinom reagovanja, svoju psihu opterećuju stresom, koji može preći u traumu, a trauma ima patološko dejstvo po naš ogranizam. Da bi naše telo i psihu poštedeli ovakvih stanja, najbolje što možemo da učinimo za sebe je to da VEŽBAMO. Da, da vežbamo filtriranje spoljašnjih događaja.

KAKO? Odgovor na ovo pitanje daje nam metoda jednog od mnogobrojnih psihoterapijskih pravaca u lečenju psihičkih problema. Ovaj psihoterapijski pravac je nazvan REBT, i cilj njihove metode je naučiti čoveka sledeće: Svaka individua ima prava da uradi SVE i kaže SVE što poželi, bez osvrta na moralne ili bilo koje druge principe.

Nama koji želimo sebe da uvežbamo kako da nas spoljašnji događaji manje pogađaju, se savetuje sledeće, npr. da posle upućene neke vulgarne reči ili namernog vređanja, pre nego što afektivno i burno reagujemo, razmislimo KO nam to kaže, ZAŠTO nam to kaže, i najvažnije ŠTA i KOJI je cilj toga što je rečeno.

Ova metoda jeste uspešna, ali se jako dugo vežba, i zato, drage moje dame ako želite svoje telo da oslobodite bar malo od stersa POČNITE DA VEŽBATE!

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply