Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Agan ili marokansko ulje. Marokanci ovo ulje nazivaju tečnim zlatom, a drvo argana nazivaju drvetom života. Sasvim dovoljno objašnjenje da se uvidi značaj ovog dragocenog ulja.

Marokansko argan ulje

Marokansko argan ulje

Argan drvo ( Argania spinosa ) raste i jedino uspeva na područjima jugozapadnog Maroka. Ovo drvo je dosta otporno na suše, i visoke temperature, a simbol je života, jer ako se desi da drvo odumre, posle 7 godina može ponovo da oživi.

Argan drvo

Argan drvo

Ulje argana se dobija još uvek tradicionalnim putem, ručno se pravi, a za litar ovog dragocenog ulja potrebno je od 70 do čak 100 kg svežih plodova argana. Proces dobijanja ulja je težak i spor, a sprovodi se tako što se sveži oraščići argana posle branja, razbijaju kamenom i melju. Tako dobijena pasta se ručno gnječi ne bi li se dobilo hladno ceđeno ulje.

Argan plod

Argan plod

Delovanje argan ulja

Sprovedeno je malo istraživanje na grupi od 20 žena u trajanju od mesec dana, ne bi li se ustanovila povoljna dejstva arganovog ulja koje on ima na kožu. Posle mesec dana svakodnevnog korišćenja argan ulja, od 20 žena, kod 93% njih je učinak na koži bio takav da im je koža bila nahranjena, kod 81% žena koža je bila glatka, kod 89% žena koža je bila revitalizovna a čak kod 84% žena koža je bila obnovljena.

Laboratorijski su potvrđena sledeća dejstva ovog ulja: regeneracija hidrolipidnog sloja kože, neutralizacija štetnih slobodnih radikala i zaštita vezivnog tkiva.
Arganovo ulje je bogato količinom nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regeneriše kožu. Ono sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti, što znači sprečavanje nastanka bora, a samim tim koža postaje mekša i zategnutija.

Ovo ulje obiluje količinama vitamina E, čak i do nekoliko puta više od ostalih aromatičnih ulja, a svima nam je dobro poznato da vitamin E jeste najsnažniji biološki antioksidans, i kao takav uništava slobodne radikale.

Arganovo ulje se lako upija, i ne ostavlja mastan trag na koži. Bitno je utrljavati ga na vlažnu kožu uz blagu masažu, a koža će ga za kratko vreme brzo upiti, a čak i najdublji slojevi kože će biti nahranjeni. Posle nanošenja ovog ulja na kožu, ona će dugo biti hidrirana, glatka i nežna na dodir, i najvažnije od svega – zdrava.

Dijapazon upotrebe

Ovo ulje ima široko polje upotrebe. Koristi se u ishrani, lečenju i u kozmetičke svrhe, a najdelotvornije se pokazalo:

 • Kod kožnih iritacija i upala
 • Za negu masne kože jer reguliša lučenje sebuma
 • Za prevenciju strija za vreme trudnoće
 • Za jačanje krhkih noktiju
 • Kod tretmana ekcema i psorijaze
 • Kao pakovanje za kosu jer daje kosi sjaj, pojačava rast kose, i štiti kosu od pucanja
 • Za negu osetljive dečje kože

Blagodeti ovog ulja odmah su prepoznale vodeće kozmetičke kuće, koje se prosto utrkuju sa svojim proizvodima na bazi argana. Naš savet je, ukoliko ste pristalica prirodne kozmetike, da kupite čisto argan-hladno ceđeno-marokansko ulje i na taj način uštedite mnogo novca jer sa njime možete negovati čitavo telo. Rezultati su zadivljujući! U galeriji slika mozete pogledati različite kozmetičke proizvode na bazi argana.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

2 Responses to “Argan ulje”

 1. Ana says:

  Gde moze da se nabavi ovo ulje. . . . . .?

 2. Sara says:

  Ja sam nedoavno kupila ovo ulje iz Avona,najnovija kolekcija i mogu da kazem da je mnogo dobar. Kosa je sjajnija i meksa i jos prelepo mirise. Mnogo mi se svidja . Kosta oko 400 dinara i svima ga preporucujem 🙂


Leave a Reply