Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Naočare za sunceTokom proleća a pogotovu tokom leta, nezamislivo je da na ulicu izađemo bez naočara za sunce. One služe da nam ukrase lice i upotpune izgled, i da nam čuvaju oči. Ponekad nam posluže da maskiraju umorno lice od burnog izlaska i sakriju nepoželjne podočnjake. Kada krenete u kupovinu naočara za sunce, morate imati na umu da su one prvenstveno namenjene zaštiti očiju od štetnih sunčevih zraka, pa tek onda nam mogu poslužiti kao efektan modni detalj.

Šta obavezno pogledati?

Kada kupujete naočare za sunce, obavezno pogledajte deklaraciju, da li poseduju UV zaštitu i da li su stakla polarizovana. Bez ovih stavki, nemojte kupovati naočare jer vam neće poslužiti zaštitnoj svrsi. Nekvalitetna stakla vam mogu čak doneti više štete očima nego kad biste oči izlagali suncu bez zaštitnih naočara. Takva stakla imaju slabu optičku čistoću, često iskrivljuju sliku, a sve to može dovesti do naprezanja vida i zamora, a u najgorem slučaju i stvaranju dioptrije.

Naočare prema obliku lica:

  • Osobama sa okruglim licem najbolje će pristajati velike naočare četvrtastih ili blago zaobljenih okvira koje će vizuelno izdužiti lice.
  • Osobama sa izduženim licem pristajaće velike i okrugle naočare koje će vizualno skratiti lice.
  • Osobe sa četvrtastim licem obično imaju izražen donji deo vilice i široko čelo, za šta će odlično poslužiti velike sunčane naočare tamnih stakala i okvira koje će ublažiti i smekšati crte lica.
  • Osobe sa srcolikim licem trebaju sunčane naočare koje će uravnotežiti široko čelo i usku bradu. Vrlo moderne naočare za ovakav bolik lica su pilotske naočale ili uske “mačkaste” naočare.
  • Dame sa ovalnim oblikom lica su preve srećnice jer im pristaju gotovo svi modeli naočara. Dopušteni su im svi oblici i stilovi naočara za sunce.
  • Ako pak imate sitniju glavu i usko lice, poželjno je da birate klasičnije modele naočara a nipošto se nemojte zavesti trendovima i velikim naočarima jer vam neće lepo stajati.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply