Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Hit današnjice za ispravljanje i regeneraciju kose, svakako je tretman keratinom. Ovaj tretman dobio je planetarnu popularnost upravo zbog neverovatnog efekta koji ima na kosu. Keratinski tretman se može sprovoditi u kućnim i salonskim uslovima. Efekat može trajati od 10 do 12 nedelja zavisno od proizvođača i postupka kojim se vrši tretman. Naša kosa je 88 % izgrađena od keratina, on se pored kose nalazi u koži, noktima i zubima.

Ljudski organizam proizvodi keratin, ali se tokom starenja proizvodnja usporuje i smanjuje. Ukoliko bojimo, blajhamo, ili tretiramo našu kosu hemijskim ili fizičkim agensima (pegla, fen, sredstva za uvijanje …) naša kosa će se oštetiti i izgubiti veliki procenat keratina. Keratinski tretman vratiće izgubljeni keratin u vlas. Keratin je skup, postupak njegovog nanošenja je dugotrajan i može trajati do nekoliko sati. Iz svega navedenog jasno je zašto cena ovog tretmana nije mala. Tretmani se kreću od 30 evra pa na više, cena se određuje shodno dužini kose i potrošnji keratina.

Tretman-keratinom pre posle

Tretman-keratinom pre posle

Pored čudesnih efekata koje keratin ima kada je reč o našoj kosi, stručnjaci vode polemiku o njegovoj štetnosti na zdravlje. Naime neki proizvodi za keratinski tretman u sebi sadrže formaldehid koji je kancerogen. Formaldehid se izdvaja tokom procesa fiksacije keratina za vlas, pod visokom temperaturom pegle ili fena za kosu, što je neophodno kako bi se stvorio zaštitni omotač koji oblaže vlas. Apsorpcija formaldehida je moguća preko kože i disajnih organa. Izbegavanje udisanja se može postići upotrebom zaštitnih maski i i dobrim sistemom ventilacije, kao i provetravanjem prostorije u kom se tretman vrši. Apsorpcija preko kože se ne može sprečiti pa se zato savetuje da proizvod ne dolazi u kontakt sa kožom glave. Postoje i keratinski proizvodi koji u sebi ne sadrže formaldehid, ali smatra se da efekat koji se njima postiže nije iste jačine kao oni koji sadrže ovu supstancu. Ukoliko se odlučite za proizvod koji u sebi sadrži formaldehid, stručnjaci savetuju da procenat formaldehida u proizvodu ne bude veći od 0,2 % što jasno mora biti naznačeno na pakovanju.

Mane

Kako je svaki čovek individua za sebe, ovaj tretman neće imati isti efekat na svakoj kosi. Moguće su alergijske reakcije poput ospe, svraba, peckanja, a moguće je i da kosa počne da opada u pramenovima.

Naš savet

Pre nego što se odlučite za ovaj tretman dobro se informišite kod vašeg frizera o efektima i mogućim posledicama, vaše je pravo da znate čemu se izlažete. Ukoliko ste trudni ili dojite posavetujte se sa vašim doktorom. Ukoliko ste uradili tretman trebalo bi po preporuci vašeg frizera da koristite šampone koji ne sadrže sulfate. Time će efekat keratinskog tretmana biti dugotrajniji.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

One Response to “Keratin Brazilsko feniranje prednosti i mane”

  1. dijana says:

    Hvala ,Jeco,na predlogu 🙂 sve pohvale za rad! Voli te Dijana 🙂


Leave a Reply