Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Masna kosaMasna kosa je problem koji muči skoro svaku treću osobu. Osim što takva kosa izgleda neuredno i neugledno, ona svakako predstavlja veliki problem osobama koje žele da se reše masne kose. Kosa koja se brzo masti izgleda beživotno, slepljeno i bez volumena. Ona je obično povezana za masnom kožom na licu. Osobe koje imaju masnu i problematičnu kožu lica, sklonu aknama, verovatno imaju i problem masne kose. Često i osobe koje imaju prirodnu hemijski netretiranu kosu pate od ovog problema. Masna koža glave često uzrokuje pojavu peruti, koja dodatno pogoršava problem i vizuelno kvari lep izgled kose.

Uzroci masne kose:

Zapravo, masna kosa je rezultat sasvim prirodnog procesa. Uz koren dlake nalaze se male lojne žlezde koje izlučuju loj (sebum – masnoću). Ta masnoća je povoljna za našu kosu, jer je održava glatkom i zdravom, a samim tim sprečava njeno preterano sušenje i lomljenje.

Preterano izlučivanje sebuma uzrok je masnoj kosi. U najgorem slučaju kada lojne žlezde previše luče masnoću, dolazi do začepljivanja korena kose što može uzrokovati preterano opadanje kose kao i nastanak peruti. Uzroci preteranog izlučivanja masnoće su najčešće nasledni faktori, nezdrava ishrana, određeni lekovi ili nepravilna nega kose. Ne treba zaboraviti da proizvodnja sebuma može biti veća ili manja zbog promene godišnjeg doba, klimatskih promena, nestabilnosti hormona ili stresnih situacija.

Šta uraditi?

PreporučljivoAko imate ovaj problem, bazirajte se na prirodne proizvode za negu kose i kože glave.
Koristite što manje agresivne šampone za pranje kose.
Menjajte šampone s vremena na vreme, jer se masna kosa brzo prezasiti određenim sastojcima koji se nalaze u šamponima.
Ako ste u prilici, perite kosu ujutru, jer su lojne žlezde aktivnije uveče nego u jutarnjim časovima. Farbanje kose pomaže u borbi protiv masne kose, jer farba dodatno isušuje kosu i deluje isto i na kožu glave. Ovo se odnosi na svetlije boje, u koje su dodaje hidrogen sa većim postotkom od onih farba koje su tamnije boje.

Šta nikako ne raditi?

Nije preporučljivoStres. Potrudite se da na stresne situacije ne reagujete preterano burno i afektivno. Ako je moguće -nervozu svedite na najmanji nivo. Neće vam samo kosa biti zahvalna na tome, nego ćete učiniti dobro celom vašem organizmu.
Ne perite kosu vrućom vodom, jer ona dodatno podstiče rad lojnih žlezda da luče veću količinu sebuma. Potrudite se da kosu perete što hladnijom vodom, odnosno blago mlakom vodom.
Ne koristite regeneratore za kosu jer je masnoj kosi potrebno mnogo manje regeneratora nego suvoj kosi. Ako baš morate da koristite regenerator neka to bude što manja količina po pranju.

Napomena: Gore navedeni saveti, neće vam otkloniti problem masne kose, ali će vam svakako pomoći u borbi protiv ovog problema. Ako je uzrok masne kose nasledni faktor, ili konstantno prisutni stres, retko koji lek će vam potpuno otkloniti ovaj problem.

Tekst o prirodnim preparatima koji pomažu u tretmanu masne kose možete pročitati na našem sajtu u kategoriji: Duga negovana kosa.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply