Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Dobro ste pročitali, zvuči smešno, ali je istinito. Da li ste znali da je prvi fen za kosu u stvari bio usisivač! Početkom dvadestetog veka žene su svoju kosu sušile tako što su crevo za usisavanje priljučivale na izduvnu stranu svojih usisivača, što je bilo moguće kod nekadašnjih modela. Verovali ili ne tim marketinškim trikom su se služile kompanije za proizvodnju usisivača nudeći na taj način proizvod 2 in 1.

Usisivac

Usisivac

Prvi model fena za kosu napravila je Aleksandra F. Godefroi u svom salonu u Francuskoj. Godine 1920 prvi fen za sušenje kose se pojavio na tržištu. Tada počnje utrkivanje, na hiljade patenata i dizajna. Ipak prvobitni modeli su bili izuzetno glomazni, teški i bili su skloni pregrevanju. Tek 1951 godine napravljen je delotvoran uređaj za sušenje kose. Pogledajte neke zanimljive fotografije kako je to ranije izgledalo.

Susenje kose

Susenje kose

Feniranje kose

Feniranje kose

Fen za kosu nekada

Fen za kosu nekada

Današnji fenovi za kosu su maksimalno usavršeni i prilagođeni profesionalnoj i ličnoj upotrebi. Fen je u stvari elekromehanički uređaj dizajniran da duva topao ili hladan vazduh. Kosu sušimo tako što ubrzavamo isparavanje čestica vode, a oblikovanje frizure postižemo kontrolom i ubrazavanjem privremenih vodoničnih veza koje se stvaraju unutar vlasi tokom procesa sušenja fenom.

Fen za kosu ferrari

Fen za kosu ferrari

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply