Pratite nas

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Upišite Vašu email addresu
u polje ispod
i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Pratite nas na Facebook-u

Pošaljite ovaj tekst
Šerujte ovaj tekst na Facebook

Zanoktica predstavlja upalni proces na korenu nokta, a nastaje tako što tanka kožica koja pokriva koren nokta naglo puca. To pucanje kožice nastaje zbog toga što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja, samim tim i stvaranja ranica. Često se dešava da kožica oko nokta ubrzo natekne i jako se zacrveni, pa i prokrvari.

Uklanjanje zanoktica

Uklanjanje zanoktica

Ako upalu ne počnemo lečiti na vreme, ona će se proširiti pod sam nokat, što ce još više pojačati bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može biti izrazito neprijatna i bolna, a može dovesti čak i do gubitka nokta.

Uzroci nastanka zanoktica

Najčešći uzrok nastanka zanoktica je suva koža na rukama. Međutim, zanoktice mogu nastati usled nepravilnog manikiranja, jakog vetra, nedostatka vitamina u organizmu, najčešće gvožđa i kalcijuma. Takođe, zanoktice mogu biti uzrokovane i agresivnim hemikalijama, koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu kao na primer, sredstva za čišćenje kuhinje ili kupatila.

Kako sprečiti zanoktice?

Da bi sprečili nastanak zanoktica, predeo oko noktiju svakodnevno treba mazati hidrantnom ili hranljivom kremom. Kada radimo sa agresivnim hemikalijama, obavezna je upotreba zaštitnih rukavica. Po hladnom vremenu i jakom vetru, obavezno moramo nositi tople rukavice. Posle pranja ruku, trebalo bi ruke obrisati mekanim peškirom. Pre spavanja, poželjno je na ruke dobro utrljati neko prirodno hranljivo ulje ( kantarion, maslinovo ulje ) kako bi se koža ruku tokom noći nahranila i omekšala.

Kako ukloniti i lečiti zanoktice?

Kupka za zanoktice

Kupka za zanoktice

Kada dođe do pojave zanoktica, ono što bi trebalo uraditi je, rešiti ih se. Ruke treba potopiti u toplu vodu u koju je dodato malo blagog sapuna, dok koža ruku ne omekša. Zatim kada je koža omekšana, zanoktice treba pažljivo ukloniti ili potisnuti. Ako zanoktice krvare, treba ih dezinfikovati medicinskim jodom. Nakon toga, na kožu noktiju nanesite ulje za zanoktice, utrljajte ulje u zanoktice i posle završenog tretmana ne perite ruke dva sata.

Prijavite se da dobijate sve naše tekstove na email potpuno besplatno.

Samo upišite Vašu email addresu u polje ispod i kliknite na "Prijavi se"

Ili pratite naše tekstove preko RSS-a

Leave a Reply